my family.....luv u all...

Ya Allah ya tuhanku...lindungilah diriku dan keluargaku dari anasir-anasir jahat....amin..!!





06 December 2017

happy anniversary....20 years and still counting...!

 6 disember 1997 - 6 disember 2017... alhamdullillah....dah 20 thn dah noooo....ish ishkk,,,



dear husband... Annur Azmin Bin Adnan....may we share many more adventures together...

insyaAllah...




04 December 2017

2017 posting pertama

as salam


dah nak abes tahun baru nk posting...hihi...

tu pun juz nak update sikit je....nnt la mai kerajinan....insyaAllah akan tulis kat blog ni

errrr..ada org baca ka??


21 June 2016

posting pertama thn 2016.....hihi

assalamualaikum...

introducing Nur Zara Ashmia bt Annur Azmin
tarikh lahir 14 mac 2016
INS specilist Alor Setar
2.51 kg at 2.51 pm thru ceaserian...

Alhamdullilah segala puji bagi Allah.....

 immediate selepas dimandi dan diazankan...
 masa dlm nursery di INS


 ni dah 3 bulan
 my anak2....alhamdullillah....dah 5 org....2 putera dan 3 puteri....(gmbr eisya dicrop sbb dia tak pakai niqab time ambik gmbr ni dlm kereta)

pic bwh ni masa hari ke 3 sy start bekerja selepas matenity leave..start keje 13/6/2016
aduiiii...rindu sungguh kat bb di rumah...huhu 

abah..masa sblm kena induksi...rambut panjang lagi..hehehe


till then....jumpa lagi....bila tak tau....malas betui nak update blog....hu hu


26 November 2015

yang mana satu pilihan hati....!!

as salam

memandangkan ini adalah kelahiran yg mungkin terakhir kut...anak ke 5 pun kan..hehe..so, ingat nak betul2 la berpantang...sbb i gained about 12kgs ...ni baru 6 bln...kalau masuk 9bln..tak tau la brp kilo lagi nak naik...:p

so..tengah duk buat perbandingan nak antara produk jamu berpantang terbaik....antaranya...NR ( ni dah selalu try pun), yg ke dua...tanamera yg ketiga shaklee...yg ke 4...herba maharani...

so yg mana best?? utk dalaman dan luaran....ada idea tak??


( at 23 wks pregnancy...hehe...bulats okay...hihihi)


till then....jumpa lagi.... :)

11 February 2015

salam 2015....sape tu?

masih belum ada masa nak update blog...nnt la ya....

kikiki....macam ler ada org jengguk blog ni



;))))

16 June 2014

....setelah 4 tahun di perantauan.....#persedian menyambut Ramadan...

Assalamualaikum....

insyaAllah tak sampai 2 mggu lagi kita akan menyambut Ramadan al mubarak..tak sabar rasanya...semoga Allah sampaikan kita ke bulan yg penuh barokah itu..aamiin...

oh ya....setelah 4 tahun berjauhan dengan suami tercinta,..alhamdullillah..thn ni dapat menyambut ramadan bersama suami dan anak2 di sini....syukur...syukur....kalau tidak, hari2 time nak berbuka dan bersahur (kecuali weekend) mesti sy terkenangkan suami,...berbuka dengan apa la dia....sob333..sedih ooo... harap tahun ni dapat join suami terawih jugak..anak2 pun dah besar...mira will be with me kat ruang perempuan...aqif akan ikut abah dia....eisya ngan rizza takpe..dorg kat asrama....meriah jugak berbuka dgn kawan2..terkenang zaman duk asrama dulu.....rindu.....


sy tengah kumpul resepi masakan berasaskan daging...sbb suami sy ni suka makan daging dari ayam.....


ni salah satu dalam menu saya....ni sy ambik dari blog kak ita....http://www.azlitamasammanis.com/..... kalau buka blog kak ita..mmg geram tgk...dah la nampak sedap..pastu kak ita pandai plak tu ambik gambar....cantik sungguh.....

so...ada byk la jugak resepi yg sy dah print out..hehe....bukan apa..kadang2..idea memasak takdok...so kalau ada plan....syok sikit nak berkungfu kat dapur tu..hehe...
sy mmg jarang membeli kat pasar ramadan...bukan jarang...rasa2 dah hampir 7 tahun sy tak p membeli belah lauk pauk kat pasar Ramadan.....

kuih utk berbuka pun sy buat sendiri....sbb hby mmg suka makan cucuq udang...goreng pisang...senang je nak buat semua tu....dari membeli yg kita tak tahu bersih ke tak,....sedap ke tak...baik buat sendiri...mmg puas hati...walau sy bekerja...mmg sy suka masak....hihii.....poyo puji diri sendiri....hehe.. lagipun masak lagi senang...tak yah susah2 nak cari parking..nak cari gerai mana paling best...ish ish..pening tu...baik beli stok simpan dalam peti sejuk...pastu masak apa yg tekak kita nak makan..heheh.....tp kalau ada yg suka p beli..silakan la...hehe..sy malas nak bersesak2...hihiii....


ok la...itu sj kot coretan kali ni......sampai ketemu lagi.....Salam Ramadan semua..... :-D




29 May 2014

wishlist......semoga diperkenankan...aamiin.....

Assalamualaikum pembaca blog sy yg budiman...((errr....ada ke yg baca blog sy ni? :P))

hari ni tiba2 nak buat entri pasal wishlist....jom kita tengok apa wishlist sya.....


no 1 : rombongan satu keluarga....suami dan anak2, mak, mertua, kakak2..abang2..adik2..anak2 sedara >> rombongan ke timur tengah....Mekah...Madinah...Istanbul...Morocco...Dubai....ramai giler ahli rombongan...agak2..penuh tak satu kapal terbang? hihiii...tu wishlist no 1,

no 2 : Sy nak p Scandinavian Countries...antaranya...norway..finland...sweden...mmg teringin nak tengok kehidupan di sana yg dikatakan negara paling aman..paling selamat di dunia...negara yg zero jenayah....ishh...terujanya....... jom layan gmbr kat norway....semua picture dari google ok...gmbr saya ambik tggu sy p sana dulu nnt.....hehehe...






nnt p sana...nak sewa caravan....best kan? boleh masak2 kat dalam tu...pastu jumpa tempat cantik..boleh berhenti makan2 sambil tengok pemandangan...wah...bestnya.....harap impian menjadi kenyataan satu hari ni...aamiin......

ada lagi wishlist.....nnt free saya sambung.....




;-)

17 April 2014

happy yang kita cipta...happy la yang kita dapat...insyaAllah......

as salam pembaca blog sy yg budiman...

hujan2 ni teringat nak update blog...pastu dari celah2 hujan yg turun tu....membayangkan dapur rumah camni......ish ish....moga menjadi kenyataan satu hari nnt...aamiin.....!


(kalau sy dapat dapur camni...nak tukar sikit kat tmpt memasak tu...berangan takpe kan..bukan nak kena bayar pun kan....hehe)


sekarang ni kat perlis tengah musim harum manis...dah beli pun 3 4 hari lepas..mmg best sgt isinya oren...buahnya manis seperti gula...makan pulak ngan pulut sibaq.....mak mertua lalu belakang confirm tak perasan...hihii..

husband pesan lagi 30kg...harap2 ada la rezeki sedara mara yg nak mai rumah hujung bulan ni.... 

sape tak pernah tgk pulut makan dengan mempelam? jom sy tunjuk....


(gmbr dari google)

ni la rupanya....pulut direndam semalaman...lepas tu dikukus..dah masak...gaul ngan santan yg dicampur dengan garam....kena pulak mkn dengan buah harum manis yg harum dan manis..mmg terangkat.... santan tu masa bancuh biar masin sikit...so kena ngan pulut + mempelam...baru rasa lemak2...try la....

rutin sy sekarang mcm biasa la...sbg isteri..ibu..anak...pekerja...dan hamba Allah swt..sibuk memang sibuk....tp bila setiap pekerjaan kita buat dengan ikhlas...dengan positif...insyaAllah...kita tak stress sgt2... 
pg2 lepas je subuh..tugas saya mengerak amira dan aqief...adoi la....susah sungguh nak bgn...cuba hari cuti...awai lagi depa dua bangun...tau plak tu hari tu cuti....

owh ya...skrg ni kat rumah tinggal dorg je berdua....rizza mmg duk asrama la kan.... eisya pun dah masuk asrama....kat perlis jugak...dia yg nak duk asrama...mmg abah dia pada mulanya tak bagi....susah ooo dia nak lepas anak perempuan dia tu....tp at last....dia izinkan jugak sbb eisya nak sgt masuk asrama... elok jugak la...sbb kat rumah keje dia balik sekolah..ngadap lappy...ngadap hp.... harap keputusan ni yg terbaik utk kami dunia akhirat....cumanya...sunyi la rumah...huhu....

eh tadi citer bgn pagi kan....? laaa..dah tersesat2..hehe... ok, lepas dah mandikan dorg....siap2 pakaian baju..letak bedak byk2...bg wangi...abah selalu komplen mama buh tompiang muka anak2 dia ngan bedak..hihi...suka buh byk2..baru betul nampak mandi..hihi...

lepas tu husband akan htq aqief p tadika..pastu htq amira p sekolah.... while kat rumah....sy sempat la kemas2kan rumah..rapikan tmpt tidur sy suami isteri...anak2...so baru tak sakit mata..hehe....

pastu baru sy relax drvg p keje..dekat je rumah ngan opis....5-7 minit dah sampai.... lunch time hby keluar ambik amira....utk htq ke fardhu ain kat tmpt adik dia....
ptgnya...pkl 5.30 , dia jgk gi ambik anak2 bwk balik rumah....

alah..terpanjang plak melalut ptg ni.....nnt citer lagi....till then....jumpa lg.... :-D


27 February 2014

salam dari Perlis ;)


Assalamualaikum....


Baru ada kesempatan nak update blog setelah pindah ke Perlis Indera Kayangan...hehe...sibuk mengemas yg tak abes2....plus rutin yg sgt padat.....hoho

dah hampir 2 bulan sy pindah ke perlis, alhamdullillah...dapat la duduk dengan suami tercinta semula....setelah hampir 4 tahun kami pjj sob333...rezeki ada org mau pindah ke Kedah...so kosong la post kat sini...so dapat la sy balik.....

awal bulan lepas kami ke JB..rombongan pengantin perempuan ke pasir gudang JB...sy bersama keluarga mertua...mak ayah..adik ipar...semua lah...termasuk sy suami isteri...anak2....rizza pun ikut jugak...best jugak g rombongan naik bas eh....meriah sgt2...balik tu kami singgah melaka dan bermalam di homestay...


ni je gambar yg ada dlm pc....hehe...gmbr sy tersorok kat belakang...gara2 hb interprem....rizza pakai spek hitam...aqief yg dpn adik ipar sy tu..yg buat peace tu... mira tak tengok kamera plak...eisya depan sekali bertudung hitam... mertua tudung pink sebelah mak wa...berdiri di belakang..kak ipar sy tudung hijau muda duduk sebelah sekali ngan eisya.....depan sekali baju hitam tu adik hby..n semua dalam gambar tu semua adik beradik sebelah suami sy....byk plak nak senaraikan...hehehe...

rizza dah form 4 skrg ni....eisya form 2, amira darjah 1..aqief tadika...so mmg agak kelam kabut la pagi2...sbb biasanya nak kena layan drama aqief dulu pagi2 kalau mood dia tak elok.... amira ok....senang urus dia....agaknya aqief ni anak bongsu...tu yg manja terlebih sgt tu....hehe

tu lah dulu.....nnt citer lagi....till then....jumpa lgi.... :-D



27 December 2013

Alhamdullillah......

Assalamualaikum pembaca blog saya yg budiman....


Alhamdullilah....yang pertama sbb suami dah berjaya menghabiskan pengajian dia... konvo pada 3/12 baru2 ni...

 hubby dan anak2.....sayang korang sangat2....muahhh....!! muka mira ngan aqief masam tu pasai depa nak kamera nak ambik gambar....berebut2 dua org....sudahnya..dua2 tak payah..tu yg muka macam apa lagi tu...hehe....



 mira pun grad jugak tahun ni...saing abah...hehehe..


yg ke dua sbb akhirnya usaha anak sy bertungkus lumus dalam PMR membuahkan hasil..syukur pada Allah taala....tak tau nak tulis cemana...rasa gembira teramat sgt..syukur alhamdullillah atas kurniaan Allah ini...mcm poyo tak letak result kat sini?? hehe....saja la sbb happy sangat...hihii...




yg ketiga...finally...sy dapat balik ke perlis....starting 2 januari 2014 ni.....syukur alhamdullillah kerana Allah mempermudahkan jalannya...sy mmg tak sangka dapat perlis...sy ingat dapat kedah atau penang...sbb susah kat perlis nak ada kosong sbb limited sgt postnya...kebetulan..ada ketua audit sana minta tukar ke kedah...so secara automatiknya..permohonan sy dapat terus ke perlis......terima kasih ya Allah....dan ada satu lagi doa saya yang masih sy tggu Allah makbulkan.....aamiin...aamiin....semoga Allah permudahkannya.... apa dia?? rahsia....hehehe :-D



baru2 ni saya ke sandakan...stay kat Four Point by Sheraton...mmg cantik sgt pemandangan..betul2 mengadap laut....bilik pun best...luas dan selesa...byk gak sy borang udang, ketam dan udang segar....mmg best...dah la segar...murah plak tu...ish ish ish....untung dorg duk sana...


ni hah satu2 yg sy ambik gmbr...yg siap masak dah la...heheh....prawn butter creamy...sedap betui ...hehe..bukan pasal sy masak..tp sbb udang tu segar...hehe...besar tapak tangan sy udang tu...tp cuma rm 20 je sekilo...kat putrajaya harga ni? hmm..jgn harap la....

tu saja celoteh sya petang ni.....nak g kemas2 barang opis yg bersepah bilik ni kejab...dah siap separuh....cuma kotak belum cukup....makcik cleaner baru je htq lagi kejab ni.....till then....jumpa lagi.....tataa.....


16 December 2013

Menanti Bulan jatuh ke riba ;)

Assalamualaikum...

ok nak start mana dulu yer....citer pasal keje lah sikit...hehe...bulan lepas hingga hari ni mmg sibuk....sbb kerajaan malaysia transisi dari cash basis ke acrual basis sistem perakaunan....so utk mendapatkan berapa nilai aset kerajaan malaysia memang bukan satu kerja mudah....hmm..panjang plak nak citer....to short cut is....auditors kena buat pengesahan baki awal aset....hoho...renyah dan memeningkan kepala ok...tp takpe..cabaran jugak tu... so utk tujuan tu...team audit yg sy ketuai turun ke utara dulu....3 buah negeri kita org cover....mula kami turun ke kedah, sy bawak anak2 jugak..hehe....alang2 cuti sekolah kan....so kita org menginap di TH hotel, hotel baru....mmg best....bilik besar dan cantik....dan yg paling best is anak2....swimming pool nye cantik sungguh....kat TH hotel ni dorg buat dua bahagian..satu utk semua...dan satu lagi private pool utk ladies je....


 ni utk semua.....

 ni utk ladies je....tertutup....tempat salin baju pun selesa ya amat...ada spa pun lagi..hehe

cantik kan pool sini..seronok la anak2 sy berkubang...3 hari kat sini...pagi petang dorang turun...hehe..

ni plak bilik2 nye....best sebab semua baru...bilik air pun besar....
sama jugak yg kat terengganu nye TH hotel...pun selesa...

then lepas abes audit kat kedah....( tasik pedu...sik...baling..Sungai petani...abes la kira satu kedah kita org pusing..pening gak lah...jauh2...) kami ke perlis pulak...kat perlis stay kat Seri Malaysia...hotel baru jugak ni...dalam setahun 2 camtu....abes audit....sy balik rumah sendiri kat kangar n singgah rumah mertua...

mggu kedua ke pulau pinang pulak....kat sini kita org g audit taman negara...naik bot jugak lah...cuma silap p ambik Vistana hotel...hotel best..selesa..tp jauh la pulak dari teluk bahang...sepatutnya duk kat batu feringgi baru best..hehe.

hari rabu ni sy akan ke Sandakan ,Sabah pulak...balik tu baru bercuti pulak ke Melaka....nasib baik ada lagi bilik kat A famosa....sy book condo hotel kat a famosa...selama duk putrajaya ni..tak pernah lagi p a famosa..hehe...melaka mmg selalu la....dah nak pindah balik utara kan...errrrr...to be continue.... hehe



22 October 2013

oktober yang sibuk....


As salam all

Bulan oktober ni sangat2 sibuk.....awal bulan 5 hari saya kat perlis...sbb nak bg semangat pada anak sulung sy yg menduduki PMR.....kecut perut serupa kita yg nak ambik exam...hihi.. hby pun ikut bercuti sama....so setiap waktu exam..kami akan tggu sampai anak masuk dewan peperiksaan....mungkin disebabkan rizza duk kat asrama penuh....kami berdua je beriye tunggu anak...hehe

apa pun, alhamdullillah..rizza dah selamat menjawab pmr...semoga Rizza dan kawan2 dia mendapat keputusan cemerlang....sementelah...PMR ni adalah yg terakhir...pasni bukan PMR dah lagi.....berdebar pulak rasa...huhu

minggu ke dua saya ke Sabah...keje..KK mmg best...sekali sekala ok la...tp lebih 5 hari..mula la tekak tak leh telan makanan di sana...hehe

mggu ke tiga...ke cherating..saja bawak anak2 bercuti...sian asyik kena tinggal je...hby pun cuti seminggu sempena hari raya korban.... cherating juga sempena besday present sy dari hby..tenkiu abg....

minggu dpn ke terengganu pulak...sementara duk kementerian..nnt dah balik ke utara..takde la outstation mcm gini dah kan...hehe...

mmg best duk putrajaya....tp family ramai kat utara...suami senang tak payah pindah sini lagi dah hehe....

cukup la update sehingga tu....gambar2 nnt sy free sy masukkan...till then....bye


28 August 2013

new update....hehe

as salam all..


lama jugak tak update blog ni....hmm..sampai lupa nak citer apa dah hehe..

ok hari ni nak citer pasal shaklee....sy dah ambik shaklee ni dalam 3 bulan kot...tp bukan semua lah....3 bulan lepas baru start ambik yg weight loss tu.....sy suka sbb dia pil..senang nak ambik....last week sy topup lagi utk skin pulak....

ni lah kotaknya...hiihii....byk giler....penuh jadual sy ngan time table makan benda alah ni....dalam 3 4 hari sy ambik ni....still kena tgk gak kertas aturan makan tu....hehee....







harap istiqamah ler...hehe..beli beli dah kan...huhu...

semoga usaha sy utk langsing dan punya kulit yg glowing akan dimakbulkan..yg penting..sihat....hehe..aamiin....aamiin.....

till then...jumpa lagi ;-)

26 February 2013

Projek Memikat Suami

                                                     ((sori xde plak photo novel tu PMS saja))      


Novel ni mengisahkan Nawwal Husna (Husna), yang berkahwin atas pilihan keluarga sebaik sahaja selesai menuntut di luar negara. Dijodohkan pulak dengan lelaki yang dia memang tak kenal Zahrain Alimin (Zahrain). Dengan terpaksa dan sebab-sebab tertentu, Husna terpaksa menerima cadangan keluarganya untuk berkahwin denga Zahrain (mamat ketul ais beku). 
Zahrain pulak, sejak pertemuan pertama dengan Husna menunjukkan tahap kebencian yang paling atas kepada Husna. Konon, Husna bukan lah taste Zahrain. Tetapi Zahrain mengalah dan setuju berkahwin dengan Husna atas pujukan orang tua dia..mula baca part zahrain ngan kakak dia kutuk Husna terasa geram je....tp nampak sangat Husna ni comel..
so, dorang pun kawin ler seperti yg dirancangkan oleh kedua2 belah pihak ...

lepas je kawin...husna pun jalankan ler apa yg kakak2 dia ajar...Husna mempunyai 2 orang kakak yang sangat supportive. Mereka banyak mengajar Husna cara-cara untuk memikat suami..dengan idea2 giler...memang lawak... hehe.. pelbagai cara Husna guna untuk memikat suami yang berlagak macam ketul ais beku tu... Sehingga akhirnya, Zahrain sendiri tidak meyedari bila dia jatuh cinta pada Husna...so nak tau seterusnya...mesti baca novel ni....sy gerenti u all mesti suka...
Cara-cara yang Husna guna untuk pikat suami dia memang sangat advance.. tapi apa salahnya kalau kita nak pikat suami cara cemana pun kan...janji bukan bomohkan dia...eheh

novel satu lagi tu pun best jugak...nnt rajin saya tulis ok....so sehingga ketemu lagi....daaaaa.....

04 February 2013

progress diet....

salam all...

so far alhamdullillah....semakin seronok menjalani kehidupan yang sihat dengan treadmill dan shakers...tq to hby...((cian...nampak sgt nak bini dia kurus...kikiki))

so rutin skrg ni....balik dari kerja...6-7 akan bertreadmill....mula2..kena start dengan warming up dulu....ni bukan apa...supaya badan tak shock..
 lepas buat regangan....sy akan naik treadmill....dulu sy mementingkan kelajuan/speed...skrg ni ...yg penting adalah berapa lama boleh bertreadmill..betui tak? hehe...tak nak kalah tu energi takdok....ekekek

actually yg penting bila bersenam...kita akan sihat...tu yg penting...((kurus is the BONUS la....huhu))

masa dulu nak naik 10 minit pun rasa nak pengsan...now dah boleh sampai setengah jam...peluh beriye..

tu dulu...nnt update lagi....

12 June 2012

diet~diet~diet

assalamualaikum...

mulai esok nak start diet...

so, mulai esok sy nak update menu apa sy ambik dan juga exercise utk nak jadualkan rutin perjalanan sy ke arah ~~ pinggang ramping bak kerengga...hu hu...

doakan saya.....

18 January 2012

~ salam.....i m back....~

opening back my blog....

ahlan wa sahlan.... ^__^

10 November 2011

November Rain

salam..

lama betul tak update blog...huhu...

hari ni birthday abang yang ke 35 tahun...

selamat hari lahir sayang...semoga kebahagian menjadi milikmu dunia dan akhirat...amin

9 november, kelmarin...besday anak kedua sy...farisha yg ke 11 tahun...20 hb ni pulak besday

rizza farris yg ke 13 tahun....

moga anak2ku menjadi anak2 yg soleh dan solehan....bahagia dunia dan akhirat...amin..

30 September 2011

~ hidup cara sihat ~

Assalamualaikum..




lama tak update blog...huhu, sebenarnya rindu jugak nak update tp sibuk dan jugak tidak mendapat restu dari suami..



ok...sy nak share a few things yg saya rasa best bila saya buat..



bangun pagi beriadah sebelum mandi....20-30minit

pagi breakfast dengan roti dan semua healthy food

lunch- nasi atau sup dengan kuantiti yang sikit



aerobics dalam 20-30 minits...

dinner at 7pm...dengan kadar yang sikit..

b4 bedtime...a cup of milk....

cara hidup mcm ni sy amalkan dalam 3 minggu..nampak kesan yg best..tidur rasa puas...

bangun pg rasa sihat....


total lost 2kgs...good enuf kan? hehe

03 August 2011

~ more coming ~

will update soon.... ^__^