my family.....luv u all...

Ya Allah ya tuhanku...lindungilah diriku dan keluargaku dari anasir-anasir jahat....amin..!!





27 August 2010

jalan-jalan ke Jalan TAR

salam all...
layan pic dulu ye.....


ni sure semua tau kan area mana....
dah dapat agak ke kat mana?....ehe...sure la tau kan....

posing lepas jalan-jalan habiskan duit dan tenaga...

anak sulung ku tu dah chapek abis dah...mira biasala....sentiasa aktif,..mau tak...abis ribena sekotak...milo sekotak...roti gardenia sebungkus...dah jalan berdukung je ngan abah...

mana nak letih kan....tp..akai jenuh....
kakak ni dah nak pengsan dah....letih berjalan kata dia....dah...sapa suruh ikut kan....
dia sorang je aktif time ni..
ni kat ERL...tengah tunggu erl sampai nak balik putrajaya...

last but not least......ni aja la pic yg elok pun..yg lain semua blur sbb phn hby abis bateri...phn aku je yg masih full...tp sedikit blur... berlemuih nyer...hmmm...letih ooo jalan tengah rembang


gmbar2 kat atas ni diambik last 2 weeks...dah lama tp baru nak citer...me ke jalan TAR dgn suami dan anak2....maid ngan aqief tak ikut lah....tau je la nak p jalan tengah rembang kat situ...dah la posa2 plak kan...mula nya mira pun tak mau bawak sbb hby kata satg dia tak larat jln...kami ke situ naik ERL dari putrajaya...turun bandar tasek selatan, pastu naik lrt plak...adeh,..jauh plak dari erl nak ke situ...pastu dari BTS...kami terus ke masjid jamek...

nak kata syok sgt nak beli kat situ tu,tak la sgt...tp sbb dah ramai org memperkatakan kemeriahan jalan TAR tu...teringin la nak p sbb dulu kan duk perlis...tak berbaloi sgt la nak p situ...oh ya...masa peknenkan aqief me ada ke situ ngan hby.. n dgn satu org makcik...masa tu me dah sarat....dah dekat due pun....tak larat la dgn perut lagi...dgn tak leh minum lagi....lepas berbuka baru kami shopping kat situ..ingat2 lawak plak..ye la..perut dah la berat duk bawak..smpai tak leh jalan pun nak shopping lagi...hmmm..aqief rupanya dalam rahim ku waktu tu...la dah besar pun....aiseh...citer hat lain plak...

okey..berbalik citer kami p shopping kat situ tu....beli la baju melayu n baju kurung aku dan anak2...ye la....dah penat2 mai...rugi plak tak membeli...tp tu la...rasa menyesai pun ada sbb tak naik keta....oho...penat sgt2...dah la mira berdokong lagi....hby smpai rumah smpi kebas2 tgn....pastu siap duk perli me...hmm..sapa la yg bagi idea p ngan pengankutan awam ni....ehe..me sengih je la...

nnt kalau nak p kena p ngan kereta la...baik jem duk dlm kete pun takpa....at least duduk...leh sembang2 ngan hby...sambil layan lagu....dari duk jalan sana sini turun naik tangga....serik oooo...

mgu ni nak ajak suami ke jusco aja la kot..beli ala kadar je la...takdak sgt p parkson alamanda aja la senang...dekat pun dekat....jem pun dak kan....ehe...

okey...jumpa lagi.... ^_^


26 August 2010

cuti panjang...

salam all..

lamanya tak berblog...dah rasa kebas2 dah tangan nak menulis kat sini..ehe...dekat 2wks oustation...letih sgt2...bila balik rumah memang exhausted abis...esok me cuti even putrajaya tak cuti nuzul quran tapi sbb perlis cuti...me ambik la cuti jugak..biasala,..hby mai malam ni...takkan nak p kerja plak esok kan...baik me merayap jalan2 ngan hby sambil menambah baju raya kan..ehe..
u all bila balik kg?...me start cuti mgu dpn...cuti sekolah start 4hb..so me cuti seminggu la...campur sabtu ahad..jadila 9 hari....hohoho...happynya....dah terbayang2 kg halaman....nnt me balik dulu rumah mertua....hari selasa bertolak ke sungai petani...kami berkumpul di sana...kira2 adalah dekat 35 org adik beradik campur anak sedara+cucu,ipar duai semua berkumpul......bestnya,..mesti meriah...!!
ok la...nnt sambung lagi...

23 August 2010

13 August 2010

aku, dia dan blog

salam all..

lama tak letak pic family dalam blog kan...pic bukan main byk ambik....tp semua tak transfer kat pc lagi...nnt la ek....baru ni kena perli ngan suami....masa tu me duk ambik gambar2 kat tmn warisan..pastu ambik gmbar gerai2 buah2an...pastu ambik plak gmbar buah yg dah beli...mcm2 la lagi...hby siap kata...tu nak letak dalam blog la tu....ku senggih je la...

ooo...dia baca gak la blog ku ni...ehehe..tp tahu...dia jarang sgt baca....akaun facebook dia pun jarang2 masuk...tu pun kalau kat rumah anak2 buka fb..baru dia buka fb dia...add kwn2 yg request panjang berjela tu...tp sesetengah je dia add..ntah la...add ke tak ke mcm sama je...pasal dia jarang masuk pun...dari awal lagi kan dah me ckp kan...pemikiran hby agak lain sikit...cuma dia terpaksa accept isteri dia suka dunia internet...

ok, berbalik pada citer asal....pastu ada satu dialog dalam keter dia duk usik2...kebetulan masa tu kat traffic light...lampu isyarat merah....dia ambil kepit kuku then kepit la kuku dia....bila lampu hijau...hby pun jalanla....then dia leh ambik kepit kuku tu sambung kepit sikit lagi yg baki.....me marah ler...agak2 la bang ooiiii..pastu dia jawab.....ambik la gmbar abang..pastu letak dalam blog....yg tak tahan tu...dia siap buat ayat...ni suami saya....tgk...terrer tak dia bawak keter sambil kepit kuku...eeeee....geramnya...

takpe...usik mengusik membawa bahagia kan.....:-)

petang ni nak balik masak apa yer??...mula2 nak singgah presint 9 cari kedai runcit yg jual acuan samperit....pastu baru terus balik...sbb nak prepare juadah berbuka....lepas tarawih baru nak jemput hby kat LCCT...flight dari alor setar jam 9.50mlm..sempat la...harap tak delay lagi la....balik tu boleh le merendek kejab...pastu terus masak untuk sahur...hari ke 4 baru dapat sediakan sahur utk suami...aduh...ralatnya rasa....tapi nak buat cemana kan....syukur suami redha…lambat plak nak petang…rindunya kat dia..:((

ok la ye…nak p solat dulu…jumpa lagi di lain masa…


bye… ^-^

12 August 2010

produk baru & menu berbuka

salam all..

me ada produk baru utk bulan ni.....jom tengok apa tu...


ni aje...semua kat atas tu me belum pernah try...kira first time la...bkn me tak pakai produk tu...cuma brand je lain dari atas tu...

ok...utk semua tu....me suka...lotion vaseline tu baunya memang best..kulit pun rasa lembut.....deodorant pun best...wangi sampai petang....syampoo rambut coconut tu pun best....cuma kena tmbah satu lagi nnt kalau ke alamanda...perapi brand tu jugak....yg inai tu je belum try.....ada sape pernah cuba inai kaler brand tu?...me belek jugak apa bahan2nya...kat situ tengok dia tulis inai...n telah di cap halal n satu lagi label tulis suci (nmpak tak label sebelah kiri tu...)....tp belum lagi try...tunggu approval hby dulu esok...

so...menu apa petang ni?....petang semalam me masak daging masak minyak campur bawang je..pastu udang masak lemak...makaroni bakar. makaroni goreng pun buat jgk sbb maid dah rebus terlebih makaroni tu...malamnya kami goreng cempedak.... sahur pagi tadi cuma masak ayam masak asam manis je....

petang ni?....hari ni nak buat kari ayam + kentang...n kari ayam + nenas...n daging bakar saja kot....utk kuih belum pikir lagi sbb makaroni semalam hanya makan 1/4 plate je....hmmm...apa2 yer anak2 suka makan....

pagi tadi jam 5 pg as usual call hby...call ke dua2 no phn dia...ada la dekat 20kali...tak diangkat...adei la...laki aku ni lena sungguh la sampai tak jaga....huhu..kalau ada dpn mata, tau la cemana nak bangunkan dia...hby ni mmg susah sgt nak kejutkan dia sahur...sampai kena buat mcm2 baru dia bangun....ni duk jauh...apa lagi la me terdaya nak buat....hmmm..last2 terpikir nak call kawan baik dia...Art...oh ya..ni la kawan suka duka dia...ye la...Art ni pun isteri duk jauh...jadi hby duk ngan dia la...tak tidur rumah Art...derang tidur rumah kami....thank ye Art...for being a good friend to my hubby....:-)

pastu, dua kali me call..baru Art angkat...pastu baru hby mai cakap...rupanya depa dua duk kat dapur tengah masak...kikiki...kesian laki aku....pastu me kata la kat dia...nasib baik tak putus tangan Na call abang..eheh....okey la...dah puashati hby dah bangun..baru me bersahur...

ok la....cukup tu dulu...nnt update lagi....^-^



11 August 2010

salam ramadhan..

assalamualaikum..

belum agak terlewat ye utk me ucapkan selamat berpuasa utk semua...semoga ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya...amin..

tahun ni agak sedih...huhu..rasa tak perlu kot bagitahu...mesti dpat agak kan...ehe.. sejak bergelar isteri tak pernah lagi menyambut awal ramadhan tanpa suami tercinta di sisi...namun apa pun, ku tetap bersyukur kerana berpeluang lagi utk menyambut ramadhan lagi tahun ni...harap lepas Ramadhan kita semua lebih menjadi hamba Allah yg lebih baik...

rutin mcm biasa la....semalam lepas tarawih me bergegas dgn maid ke pasar malam presint 2...tp masa tu tinggai saki baki je la....sbb stok kat rumah cuma ada ikan isi dgn ayam,...maid minta beli daging nak buat rendang....okeyla...me pun ajak la p pasar malam..

yg ada pun tak best...jd beli sikit je la...sbb bahagian daging yg ada tu kat part yg keras...mesti tak best nnt masak...so, me ronda2 la kat situ....ingat nak cari acuan samperit...bahan dah beli....time nak buat rupanya acuan lupa beli...lerrr...nak tekan dgn apa...lawak plak rasa...

break tadi me ke presint 8 beli barang mentah...dpat la beli daging +-2kg...batang pinang dah takde...tp tgk tu mcm lembut jugak...boleh la... terlanjur ke situ..beli ayam lagi..udang galah pun me rembat sebab ingatkan mira yg suka udang...sotong pun me beli jgk...adeh la...mcm mana nak belanja berhemah ni....hmm....

petang ni plan nak masak makaroni bakar utk kuih dgn goreng cempedak...lauk duk rasa nak masak udang masak lemak dengan nenas....daging lembu tu buat goreng minyak je...kalau masak rempah2 sgt...anak kurang suka....tunggu hby mai esok lusa ni la buat gulai....hby suka makan rendang dgn gulai kalau daging lembu...ayam dia kurang sikit...

tu je la kot menu hari ni...tp tak tau la balik nnt nak tambah masak apa lg...rasanya tu je kot...byk2 pun tak termakan plak....suami berbuka dgn apa ye....huhu.....

apapun...selamat berpuasa buat semua..... ^-^

05 August 2010

home sweet home...

salam all...

alhamdullilah.... tercapai jugak hajat me balik ke kangar perlis, rindu sgt2...rasa lega dapat luangkan sedikit waktu di rumah sendiri yg ditinggalkan..

me blk ke kangar dengan bas, masa tu ada maid nak hantar kat majikan di perlis, kebetulan pulak...so hby kata senang sikit me ada...benarnya me balik ke kangar bertujuan....yg pertama sekali sebab nak jumpa doktor Sarab....ada appointment dengan dia hari selasa...sbb musababnya....tak yah citer la ek....

sampai kat rumah tu, mengucap panjang la me..hmmmm..kesiannya tengok keadaan rumah...dan bertambah kesian ingatkan suami yang duk dalam keadaan rumah macam tu...kalau ikut tu, tak la selerak sgt..okey la bagi org lelaki yg duk bujang....tp bila ingat masa me ada, lain benar keadaannya.....

masa duk mengemas rumah tu rasa hiba je...kesian sgt kat suami...ye la..usang je tgk rumah yg dulunya meriah ngan kami kat situ…n bila balik semalam, lega sgt….sbb dapat kemaskan rumah utk hb stay selesa kat sana…at least sampai bulan depan me balik pulak…

masa kat kangar me ke sawadee..rindu plak nak makan kat situ....pastu dapat gak p beli durian kat kuala perlis...adui la...sekilo rm4 je...kalau kat sini...hmmm....

n sbb hby pujuk2 me utk balik sana kalau ada kekosongan…termakan la jugak dengan pujukan dia…so, me dah siap isi borang pertukaran ke sana..kalau ada rezeki, tak perlu tunggu pencen…dapatla kami balik duk rumah tu balik….hby dah buat macam2 perancangan kalau dapat balik pindah sana…siap ngan plan lantai nak renovation….betul la dia harap sgt kami duk sana…..
Bagi me, tak kisahla…asalkan bersama dengan suami dan anak2 tercinta…

Mula nak sambung cuti sampai hari ni, so malam ni dapat saing hb balik ke putrajaya, tp sbb komitment kat tmpt kerja…terpaksa la me korbankan jugak…alhamdullillah…5S berakhir hari ni…moga kementerian kami dapat sijil dari MPC..(ni masa tulis entry belum tau result..)
Esok me akan bercuti, sbbnya malam ni hubby turun sini lagi…esok nak ke port klang, as usual…ambik maid utk hantar kat majikan. Dulu payah jugak nak ke port klang, tp dah byk kali p…dah biasa ngan jalan…rasa kejab je dah sampai..

Minggu ni dapat la jenjalan lagi dengan suami…plan nak p cari baju raya utk anak2…ye la…minggu depan dh puasa…pastu mgu ni je la kot dapat tgk cinema…ehehe…sejak dari april..tiap2 mgu kami ke GSC alamanda..semua citer yg rasa best semua kami tgk…ada yg bawak anak..tp jarang la…sbb citer yg sesuai ngan budak2 tu kurang..…ada yg berdua sajor…eheh..selalu hby ambik late show…12.30 mlm atau 12.00 mlm…baru ni tgk Salt…memang blh bagi 5 bintang….rasa nak p tgk lagi je mgu ni….melampau tak?...ehe..

satgi sambung ....

Ok la…me nak balik dulu…happy sgt ni sbb baru je abis exit meeting dgn MPC….alhamdullillah.. kementerian kami disyorkan oleh MPC utk dapat sijil 5S….n so happy jgk sbb esok cuti n boleh jenjalan ngan suami tercinta….

Okey la…jumpa lagi di lain waktu….bye ..^-^..